94 % av deltagarna

säger att Landmark gjorde en grundlig och varande förändring i deras liv.

Se utdrag från En kurs för förändring

Health & Fitness Magazine
Sharon Walker, september 1993

“Undersök vad det är att vara människa,” säger Landmark Education, “och upptäck ett nytt sätt att vara.” Med nyfikenhet och en stråle av hopp fann jag mig inklämd i en trist konferenslokal en solig fredagsmorgon. Mer än en miljon människor har gjort Landmark Forum och dess föregångare, est – och jag ville ta reda på varför det var ett sådant ståhej.

Ett hundrafemtiotal främlingar satte på sig sina namnbrickor letade upp en sittplats medan jag förberedde mig för tre långa dagar: 09.00 till midnatt, och en tisdagskväll. Jag drog mig till minnes solskenet därute, och plötsligt verkade det som om det gamla sättet att vara inte var så dumt i alla fall…
Skulle en tredagars kurs verkligen kunna ändra mitt liv? Jag var skeptisk. ”Det misstas ofta som ’tre dagars upplysning’,” säger den amerikanske ledaren David Norris, “men det är trams. Vad det gör är tillhandahåller ett nytt ställe att titta på livet från. Vad vi gör är tar dig till början av något nytt. När det är gjort, är det du som behöver göra jobbet.”

Så vad betydde allt det här för mig? Tja, jag gav till slut upp på att leta efter svar och kunde acceptera min lott i livet. OK, så jag var inte perfekt – än sen då? “Forum handlar inte om att fixa till dig,” bekräftar Miles Protter på Landmark. “Det handlar om att acceptera den du faktiskt är.”

Och så var det delningen, verklig delning, och inte bara de roliga bitarna. Var det verkligen jag? Att öppna mitt hjärta framför ett rum fullt med människor? Jag var inte en människa som gjorde den sortens saker – eller var jag det? Forum handlar om att släppa sina fixa idéer. Den lämnar dig fri att ha framtid full av möjligheter – en framtid som inte är given av det förflutna.

“Alla kommer ut på andra sidan om det som stoppar dem, men vad det än är så är det olika för olika personer, ” säger Norris. De allra flesta går därifrån med en otrolig livsenergi, ökat självförtroende och förbättrad kommunikation, särskilt när det gäller nära relationer. 

Forum innehåller inte så många en-mot-en-övningar. Egentligen är det ett tre dagar långt samtal om livet. Vilken deltagare som helst kan ställa sig upp och säga sitt, men ingen är tvungen att tvätta den smutsiga byken offentligt. Forum kommer att fungera för dig, hävdar Landmark, bara genom att du befinner dig i rummet.

Förvånande saker inträffar. Ett av Forums kännetecken är hur relationer blir kompletta, hur man släpper taget om gammal bitterhet och agg. Människor uppmuntras att ringa ett ”genombrottssamtal” på telefon under helgen. En kvinna ringde sin före detta man som hon inte talat med på 26 år, och an annan förlät sin pappa, som misshandlade henne för 30 år sedan.

Det förekommer en hel del jargong, men man vänjer sig raskt vid att tala om sina ”falskspel” (sådant man hakar upp sig på) och sin historia (livet).
Jag gick till Forum med en vag förhoppning om något slags svar: hur jag kan få ner paniken, åstadkomma mer och bli fri från alla efterhängsna tvivel som jag gick och släpade på, och som höll på slita ut mig.

Efter tre dagar fyllda av att stå ansikte mot ansikte med rädsla, skratt och tårar, och att verkligen ifrågasätta det mesta i mitt liv, gick jag därifrån i överraskande balans – även om jag flöt fram en meter över marken. Det var som om någon hade svept bort spindelväven, slagit av rökmaskinen, och tänt lyset, allt på en gång.

Under veckan som följde var jag underbart lugn (Vad har hänt, frågade min lånemäklare, du låter annorlunda.). Jag seglade igenom alla telefonsamtal jag hade gått och skjutit på i evigheter. Jag tog hand om problem på jobbet utan oro och bekymmer, och utan att skjuta upp dem.

Telefonen ringde fortfarande 100 gånger om dagen, men det bekymrade mig inte helt enkelt. Upprördheten och svårigheter löste sig fortare. Jag kunde koncentrera mig bättre och verkligen vara intresserad av vad folk hade att säga. Mitt liv hade egentligen inte ändrats alls, det var bara som om alla runt omkring mig hade blivit bättre!!

Sedan hände det. På pricken en vecka senare var semestern slut. Jag hade tappat bort det – den underbara känslan av lugn och klarhet var förlorad. Den bullriga, malande kaos som livet är var tillbaka med full gas. Och så var det den fördömda telefonen…

Jag kan inte påstå att jag inte blivit varnad. ”Det finns ingen kurs eller trolldryck som kommer att lyfta dig över alla dina problem” varnade Norris. Han hade rätt förstås: mitt liv var precis detsamma. Jag hade samma bekymmer, trassligheter och problem. Men den här gången hade jag faktiskt ett val.

Forum ger dig ingen idiotsäker lista med tips och förslag för hur man skall hantera livet. Ingen plan för akuta situationer. “Vi är inte intresserade av svar,” säger Norris. “Vi är intresserade av genombrott.” För någon som arbetat fem år på en damtidning var detta lite svårt att svälja. Vad då, ingen praktisk handledning steg för steg? Jag var chockerad.

Så var lämnade det mig? Jag kan ärligen säga att Forum transformerade min livskvalitet. Allt förblir detsamma, men ändå är det annorlunda. Det är svårt att sätta fingret på det. Som en kvinna sa, ”Jag hade en känsla av att jag förändrats, och till det bättre.”

Det är inte som om jag helt slutat oroa mig – jag har ju ändå övat i 27 år och är väldigt bra på det vid det här laget. Inte ens Forum kan lova mirakel.

Men jag vet ändå att det finns ett lugnt och fokuserat utrymme på andra sidan dörren. Det är inte alltid lätt att öppna den, men jag vet åtminstone vem som har nyckeln – och det är inte drömprinsen eller någon annan. Det är jag.

Utdrag från Health & Fitness magazine,
September 1993.

Landmark Worldwide

Lev ett extraordinärt liv
Omdefiniera vad som är möjligt

Registrera dig nu Kursanmälan